Mitkä ovat alkavan yrittäjän yleisimmät kompastuskivet ja virheet?

yrittäjyys Apr 19, 2023

Alkavan yrittäjän tie on usein haastava ja virheitäkin voi tapahtua. Jos lähipiirissä ei ole yrittäjiä, joilta kysyä neuvoa voi kompastuksia tulla paljonkin. Ilmaisia yrittäjyyskursseja järjestetään ympäri Suomea, mutta eipä niissä oikein mitään hyödyllistä opi, sillä siellä pääosin opettajina toimivat kaupungin palkkatyöntekijät. Teoriassa kuka vain voi opettaa yrittäjyyttä, mutta jos ei ole käytännön kokemusta ei opeilla juurikaan ole arvoa. 

Tässä 10 yleistä virheitä, joita alkava yrittäjä saattaa tehdä:

  1. Riittämätön suunnittelu: Monet alkavat yrittäjät saattavat ryhtyä toimeen innostuneina, mutta ilman riittävää suunnittelua. Tämä voi johtaa esimerkiksi siihen, että yritys ei ole riittävän kilpailukykyinen tai että liiketoimintamalli ei ole kannattava.

  2. Liian vähäinen perehtyminen liiketoimintaan: Alkavan yrittäjän kannattaa perehtyä huolellisesti omaan toimialaansa ja sen vaatimuksiin. Liian vähäinen perehtyminen voi johtaa siihen, että yrittäjä ei tunne riittävästi asiakkaiden tarpeita tai kilpailijoiden toimintaa.

  3. Liian nopea kasvuvauhti: Liian nopea kasvuvauhti voi johtaa siihen, että yritys ei pysy mukana omassa kehityksessään. Kasvun hallitsematon ohjaaminen voi myös aiheuttaa resurssipulaa ja liiallista riskinottoa tai rahoituksen loppumista kesken kaiken.

  4. Huono henkilöstöhallinto: Alkavan yrittäjän on tärkeää panostaa henkilöstöhallintoon, sillä henkilöstö on yrityksen tärkein voimavara. Huono henkilöstöhallinto voi johtaa esimerkiksi rekrytointivirheisiin tai henkilöstön liialliseen vaihtuvuuteen. 

  5. Taloushallinnon puute: Alkavan yrittäjän on tärkeää pitää huolta taloushallinnostaan ja varmistaa, että yrityksen talous on terveellä pohjalla. Puutteellinen taloushallinto voi johtaa esimerkiksi maksuvaikeuksiin tai verorästeihin. Jos rahaa ei ole itsellä kassassa kannattaa miettiä starttirahaa, lainaa, sijoittajia tms rahoitusvaihtoehtoja. Yllättäviä rahanmenoja voi tulla. Alussa kannattakin tehdä hyvä budjettilaskelma, jotta saa selkeän kuvan rahanmenosta. Yrityksellä ja yrittäjällä olisi hyvä olla myös puskuria yllättäviin tilanteisiin, kuten loukkaantuminen, sairastuminen jne. Joskus pitää kuluttaa rahaa ansaitakseen rahaa eli yritykseen ja omaan itseen pitää tehdä investointeja.

  6. Yrittäjän uupuminen: Alkava yrittäjä saattaa innostuksessaan ajautua liialliseen työntekoon ja uupua. On tärkeää muistaa, että yrittäjänkin on pidettävä huolta omasta hyvinvoinnistaan ja jaksamisestaan. Pistä työajat, lomat ja vapaat kalenteriin ja pidä niistä kiinni.

  7. Itsensä johtaminen: Yrittäjyydessä on ihanaa olla itsensä pomo. Samalla on myös vastuu siitä, että työt tulevat tehdyksi. Kukaan ei määrää työaikoja, taukoja tai vapaita. Nämä kaikki pitää suunnitella itse ja pitää niistä kiinni.
  8. Ei pyydetä apua: Avun pyytäminen on Suomessa tehty jotenkin vaikeaksi, kun kaikki pitäisi itse osata ja hoitaa. Yrittäjyydessä kuitenkin kokeneen yrittäjän apu / mentorointi on kullanarvoista.
  9. Ei ulkoisteta: jos kaiken yrittää itse tehdä siinä uupuu helposti ja energia menee kaikkeen epäoleelliseen. Yrittäjän on tarkoitus keskittyä siihen, missä on hyvä ja mistä hän saa laskutusta. Kaikki muu kannattaa ulkoistaa.
  10. Sopimukset: ei tehdä kunnon sopimuksia yhteistyökumppanien, asiakkaiden yms kanssa. Jos asioista ei ole mustaan valkoisella ja tulee riitatilanne voi se koitua kalliiksi.

Bonus: huijarisyndrooma, uskonpuute omaan itseen, rahablokit, menestyksen pelko voivat olla myös tehokkaita sabotoimaan omaa uraa jo heti alkuvaiheessa.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä yleisimmistä virheistä, joita alkavat yrittäjät saattavat tehdä. On tärkeää muistaa, että virheistä voi oppia ja niitä voi välttää panostamalla huolelliseen suunnitteluun, perehtymiseen omaan liiketoiminta-alaan sekä hyvään henkilöstö- ja taloushallintoon.  Yrittäjän kannattaa kehittää itseään jatkuvasti sekä hankkia hyvä verkosto ympärilleen. Mentori / valmentaja voi vauhdittaa yritysuran etenemistä.

Osaava tilitoimisto on yrittäjän bestis. Hyvä tilitoimisto auttaa hinnoittelussa, verosuunnittelussa sekä antaa taloudellisia neuvoja. Kilpailuta palveluntarjoajia, vertaile ja kysy suosituksia. Muista, että minkään kanssa ei ole naimisissa loppuikäänsä. Kannattaa myös heti alussa miettiä oikea yritysmuoto. Usein on helppoa aloittaa toiminimi yrittäjänä ja se onkin ketterää, mutta toisaalta toiminimi on hulluin yritysmuoto, sillä se ei mahdollista järkevää verosuunnittelua, eikä etuja, koska toiminimen verotusprosentti kasvaa sitä, mukaan kun tulot kasvavat. 

 
 

Liity sisäpiiriin!

Sisäpiirissä saat bisnesvinkkejä ja ihania valmennusharjoituksia sähköpostiisi.

En spämmää sinua, eikä tietoja luovuteta kolmansille osapuolille. Sisäpiirivinkkien tilaus on maksutonta, eikä sido sinua mihinkään. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.