Mikä on valmentajan ja valmennettavan vastuulla?

valmennus Apr 27, 2024

Mikä on valmentajan / mentorin vastuulla ja mikä on valmennettavan / mentoroitavan vastuulla? Tätä kysymystä pohdittiin parin valmentaja kaverin kanssa hiljattain.

Mieleeni muistui elävästi omakohtainen kokemus: minulla oli huippu mentori, hän teki jo kaikkea sitä, mistä itse haaveilin. Hän antoi minulle paljon vinkkejä ja neuvoja, mitä kannattaa tehdä. Hän puhui firman valuaatiosta, firman myymisestä ja exitistä, sijoittajista ja tiimin hankkimisesta.

Tuohon aikaa nämä asiat menivät minulla täysin ohi korvien. En minä halua tähän yhtää ulkopuolisia ihmisiä mukaan, en halua myydä firmaani, sillä rakastan työtäni ja mihin tarvitsen sijoittajia!? Olivat komenttini. Mitä enemmän sain neuvoja, miten kannattaa tehdä, sitä enemmän laitoin vastaan ja sanoin ei.

No voitte arvata mitä kävi, eipä tullut tuloksia 😅 ja kenen vastuulla se oli? Tietysti minun. Toki olisin voinut syyttää mentoria tästä, mutta miksi? Sain kaikki ohjeet, vinkit ja neuvot, mutta ne eivät mahtuneet päähäni, menivät ohi korvien, enkä tarttunut mihinkään. Tarvittiin aikaa pari vuotta, että kasvoin ja ajatusmaailmani muuttui. Olin ollut se ”vanhanajan” yrittäjä kaikki pitää tehdä itse. Kun ajatusmaailma muuttui siihen, miten voin monistaa itseni, tehdä skaalautuvaa bisnestä ja tehdä itseni tarpeettomaksi firmassani tuli minusta ”uudenajan” yrittäjä.

Joskus valmennuksessa voi olla myös tilannetta, että valmennettava ei pohjimmiltaan halua muutosta. Sillä tilanne, missä hän on, on tuttu ja turvallinen. Muutos pelottaa kaikkia ihmisiä, koska se on jotain tuntematonta. Joten on ihan luontaista vastustaa muutosta. Jos olet joskus päättänyt muuttaa elämääsi / tapojasi, mennyt ehkä johonkin valmennukseen, mutta et saanut tuloksia, niin kysy itseltäsi, mitä minä ihan oikeasti haluan? Haluanko muutosta todella vai pysyä tässä, missä nyt olen? Jos sisältä nousee pelko, kysy pelolta, mitä sinä yrität kertoa tai mikä on sinun tehtäväsi. Sisäinen suojelijasi haluaa vain pitää sinut turvassa, mutta se ei aina ole välttämättä sinulle parhaaksi. 

Valmentaja ei voi kuitenkaan tehdä asioita valmennettavan puolesta. Valmentaja voi antaa vinkkejä ja neuvoja, miten päästä eteenpäin, kohti tavoitteita, mutta koskaan valmentaja ei tee asioita valmennettavan puolesta. Sinä olet se ainoa henkilö, joka päättää ja tekee asiat, jotka liittyvät elämääsi.

Joskus yrittäjä voi itse olla pahin este firman kasvun ja kehityksen tiellä. Jos tuloksia ei tule on usein parasta vain katsoa peiliin, sieltä se löytyy vastaus. On niin helppoa syyttää kaikkia muita, koska itsensä kohtaaminen on niin tuskallista 😅 vasta kun on rehellinen itselleen alkaa tapahtua. On myös ihan ok pyytää apua ja ottaa sitä vastaan. Omalla vastuulla kuitenkin on se, toteuttaako saamiaan vinkkejä vai.

Mitä ajatuksia sulle herää tästä tai onko kokemuksia asiasta?

Liity sisäpiiriin!

Sisäpiirissä saat bisnesvinkkejä ja ihania valmennusharjoituksia sähköpostiisi.

En spämmää sinua, eikä tietoja luovuteta kolmansille osapuolille. Sisäpiirivinkkien tilaus on maksutonta, eikä sido sinua mihinkään. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.