Miksi muutos pelottaa?

mieli valmennus Apr 30, 2024

Olen jutellut paljon yrittäjiksi haluavien kanssa ja kuulen lähes aina samat sanat: ”Kyllä se on mun unelma ja sitä haluan, mutta....” Se tilanne, missä olet juuri nyt on tuttu ja turvallinen. Siinä on helppo olla. Muutos on jotain uutta ja pelottavaa, siksi mieli vastustaa sitä. Lisäksi yhteiskunnassamme valitsee suuri epäonnistumisen pelko. Mitä ne muut ajattelee, jos mä mokaan…! Sitten ne hylkää mut! Ihminen on laumaeläin, ei kukaan halua tulla hylätyksi!

Muutoksen pelkääminen on ihan luonnollista, se on normaalia. Mieli alkaa nopeasti kehittämään selityksiä, luomaan pelkoja jne. että et tekisi muutosta. Sisäinen suojelijasi haluaa pitää sinut turvassa. Nykyhetki on tuttu ja turvallista! Lähtökohtaisesti ihminen on mukavuudenhaluinen ja perustarve on turvallisuus/varmuus. Joskus pitää tehdä asioita, vaikka pelottaa. Jos kipuilet nyt jonkin muutoksen kanssa ja sinua pelottaa, niin hyväksy asia, on ihan ok pelätä. Kysy itseltäsi annanko pelon estää minua vai teenkö siitä huolimatta? Voit myös kysyä pelolta, mitä se yrittää sinulle viestiä?

Itse olen pelännyt useita kertoja ja silti mennyt vain pelkoa päin ja ottanut askeleen tuntemattomaan. Epäonnistuminen ei pelota, vaan enemmän harmittaisi se, etten olisi yrittänyt.
Epäonnistumista ei kannata pelätä, se voi olla myös oppikokemus. Jos olet pitkään unelmoinut joistain, vaikkapa yrittäjyydestä, niin tee päätös ja ota se seuraava askel. Jos tarvitset apua, niin pyydä sitä rohkeasti. Yksin ei tarvitse pärjätä. Etsi apua sellaiselta henkilöltä, joka on jo siinä tilanteessa, mihin itse haluaisit päästä.

Kumpi harmittaa enemmän: se että yritit ja otit askeleen kohti unelmaasi vai se, että et koskaan ottanut sitä askelta? Elä, niin että ei tarvitse kuolinvuoteella jossitella ja harmitella. Tsemppiä ja onnistumisia sinulle matkallasi!

Liity sisäpiiriin!

Sisäpiirissä saat bisnesvinkkejä ja ihania valmennusharjoituksia sähköpostiisi.

En spämmää sinua, eikä tietoja luovuteta kolmansille osapuolille. Sisäpiirivinkkien tilaus on maksutonta, eikä sido sinua mihinkään. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.