Mitä on tietoinen läsnäolo

Jul 22, 2021
Valmentamon Life Couach opinnoissa oli aiheena läsnäolo. Olen törmännyt tähän myös monessa elämänhallinta oppaassa ja valmennuksissa. Paljon puhutaan tietoisesta läsnäolosta. Oma mielikuvani tästä on ollut se, että pitäisi istua 3 tuntia lootusasennossa medioimassa hiljaa silmät kiinni. Kuka moiseen edes pystyy...! En pysty olemaan läsnä, olen niin eläväinen, kuulostaa vaikealta mietin usein, koska mielsin läsnäolon paikallaanoloon ja hiljaisuuteen. Tämä mielikuva oli muodostunut osittain siitä, että aina kun näin jossain sanan läsnäolo oli kuvituskuvana joku henkilö silmät kiinni tyyneydessä.
 
Olin ajamassa kartingia ja radalla oivalsin, että tämä on minulle läsnäoloa parhaimmillaan! Olen niin keskittynyt jokaisella aistilla ja olen täysillä läsnä juuri tässä. Mietin vain seuraavaa mutkaa, kiihdytystä ja jarrutusta ja muiden kanssa kilpailua radalla. Olen läsnä joka solullani, kun keskityn hallitsemaan vartaloni liikkeitä, jotta pystyn kääntymään kurvista tehokkaasti ja kiihdyttään täysillä sen jälkeen. Fiilistelen myös adrealiinia, joka virtaa kehossani ja sitä, että nautin vauhdista suunnattomasti.
 
Mietin asiaa vielä jälkikäteen ja tulin tulokseen, että minulle parasta läsnäoloa on se, kun teen jotain mistä saan valtavaa mielihyvää. Tätä ovat mm. ajaminen, kiipeily, jooga, tanssiminen, ystävien kanssa hauskanpito ja nauraminen, hellät hetket kumppanin kanssa ja tiestysti laulaminen täysillä silmät kiinni. Kun teen jotain, mistä todella nautin tai toteutan omia intohimojani olen 100% läsnä. Silloin en vilkuile puhelinta, mieti kauppalistaa tai tulevaa palaveria. En mieti oikeastaan yhtään mitään siinä hetkessä, vaan fiilistelen täysillä.
 
Kiinitin huomiota myös siihen, milloin en ole läsnä: jos joudun tekemään jotain mistä en kertakaikkiaan pidä tai jotain mitä vihaan ylikaiken. Silloin jo pelkkä aloittaminen on vaikeaa ja tekeminen keskeytyy toistuvasti, sillä ajatukset alkavat harhailla ja pian jo huomaan selaavani somea tai naistenlehteä. Pääosin teen vain asioita, mitkä ovat kivoja ja mistä nautin, mutta joskus on tehtävä myös niitä ikäviä töitä, kuten pestä pyykkiä tai siivota.
 
Mikä sulle on tietoista läsnäoloa?

Liity sisäpiiriin!

Sisäpiirissä saat bisnesvinkkejä ja ihania valmennusharjoituksia sähköpostiisi.

En spämmää sinua, eikä tietoja luovuteta kolmansille osapuolille. Sisäpiirivinkkien tilaus on maksutonta, eikä sido sinua mihinkään. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.