Mikä on Business Finlandin Innovaatioseteli ja kuka sen saa?

Mar 27, 2023

Tiesitkö, että valtiolla on kaksi yhtiötä, jotka myöntävät rahoituksia yrityksille. Ne ovat Business Finland ja Ely keskus. Niistä myönnetään eri suurisia rahoituksia yrityksen kasvun ja kehityksen tueksi sekä myös investointeihin. Tässä postauksessa käsitellään Business Finlandin Innovaatioseteliä.

Innovaatioseteli on suuruudeltaan vuonna 2023 6000€ (0% alv.) Tämä on 100% tuki, jota ei tarvitse maksaa takaisin ja sen voi saada vain kerran.

Innovaatiosetelin saat, jos täytät nämä ehdot:

- yhtiömuotosi on osakeyhtiö ja se on vähintään 3 kk vanha (liikevaihdolla ei ole väliä)

- olet ennakkoperintärekisterissä

- sinulla ei ole verovelkaa

- yrityksesi on luottoluokitus on A

Innovaatioseteliä ei saa, jos:

- Yritysmuotosi on toiminimi, suuri yritys, julkinen tai voittoa tavoittelematon organisaatio, säätiö, yhdistys tai ahvenanmaalainen yritys

- Yrityksesi ei kuulu ennakkoperintärekisteriin

- Yrityksesi  Rating Alfa on huonompi kuin A

- Yritykselläsi on verovelkaa, josta ei ole Verohallinnon kanssa sovittua maksusuunnitelmaa

- Yrityksesi ei ole hoitanut lakisääteisiin velvoitteisiin liittyviä rekisteröimis-, ilmoitus- ja maksuvelvollisuuksiaan

-Yritykselläsi on aikaisempien Tekes- tai Business Finland -lainojen rästejä, ulosottovelkoja, maksuhäiriöitä tai muita hoitamattomia taloudellisia velvoitteita

 

Business Finlandin Innovaatioseteli on tarkoitettu pk-yrityksille, joilla on uusi tuote- tai palveluidea, jolla on potentiaalia kansainväliseen kasvuun ja jonka eteenpäin viemiseksi yritys tarvitsee ulkopuolista osaamista. Innovaatiosetelin avulla voit hankkia asiantuntijapalveluita, jotka tuovat yritykseesi uutta, innovaatiotoiminnassa tarvittavaa tietoa ja osaamista. Eli voit hyödyntää tämän rahoituksen uusien tuotteiden tai palvelujen suunnitteluun ja kehitykseen yhdessä asiantuntijan kanssa. 

Esimerkiksi, jos myyt palveluita ja omaa osaamistasi Innovaatiosetelin voi hyödyntää oman osaamisen skaalaamiseen digituotteeksi. Oman osaamisen skaalaaminen voi olla esimerkiksi verkkovalmennus tai mobiilisovellus. Innovaatiosetelillä voisi tässä tapauksessa ostaa apua verkkovalmennuksen suunnitteluun, innvointiin sekä kehittämiseen. Yritystoiminnan alalla ei ole väliä, kunhan idea on uusi ja innovatiivinen. Sinun ei tarvitse lähteä heti kansainvälisille markkinoille, riittää, että yritykselläsi ja uudella idealla on siihen potentiaalia. Olemassa oleviin tuotteisiin ja palveluihin rahoitusta ei voi käyttää. Projektia ei saa aloittaa, eikä palveluntarjoajan laskuja maksettu ennen myönteistä rahoituspäätöstä. Tarjouksia voi kyllä pyytää projektin suunnitteluvaihessaa.

Innovaatioseteliä ei saa käyttää: 

- Yleisiin liiketoiminnan konsultointipalveluihin

- Yrityksen omiin palkkakustannuksiin, matkakuluihin, aineisiin, tarvikkeisiin, vuokriin tai laiteostoihin

- Myynnin, markkinoinnin ja viestinnän perustoimintaan

- Henkilöstön koulutukseen

- Verkkosivuihin, verkkokauppaan tai mobiilimyyntikanavan tekemiseen tai toiminnanohjaus- ja taloushallintojärjestelmiin liittyviin konsultointii ja kehittämiseen

Jos sinulla on useampi yritys  voit jokaiselle yritykselle hakea oman rahoituksen. Palveluntarjoajalla ja ostajayrityksellä ei saa olla intressiyhteyttä eli et voi ostaa palveluja esimerkiksi kumppanisi yritykseltä. 

Miten ja mistä Innovaatioseteliä haetaan?

Hakemuksen tekee henkilö, jolla on yrityksen nimenkirjoitusoikeus Business Finlandin asiantuntijapalvelussa, johon kirjaudutaan henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla. Hakemus innovaatiosetelille on  yksinkertainen ja lyhyt. Ennen hakemuksen tekemistä etsi palveluntarjoaja(t), jolta ostat osaamista / tietoa. Palveluluntarjoajia voi olla yksi tai useampi. Nämä tulee ilmoittaa ennakkoon jo hakemisvaiheessa Business Finlandille. Hakemuksessa kysytään yrityksen perustiedot ja omistajarakenne. Seuraavaksi kysytään, mihin aiot innovaatiosetelin käyttää ja mitä sillä aiot ostaa. Palveluntarjoajat usein auttavat hakemuksen tekemisessä. Käsittelyaika on noin viikko, paitsi vuoden lopussa ruuhka-aikaa voi mennä pidempään. Rahoituspäätöksestä saat tiedon sähköpostiisi. Myönteinen päätös tulee hyväksyä asiointipalvelussa ja projekti voi alkaa. Jos hakemus hylätään, älä lannistu, vaan tee uusi hakemus. Business Finlandin asiointipalvelusta saa myös puhelimitse neuvontaa ja apua. 

(Yhden asiakkaani hakemus hylättiin peräti kolme kertaa, mutta emme antaneet periksi. Muutama puhelu ja hakemukseen täydennystä ja lopulta se meni läpi.) 

Palveluntarjoajan kanssa kannattaa alussa sopia projektin kesto yms asiat. Innovaatioseteli projektien kesto vaihtelee hyvin paljon, riippuen siitä, millainen projekti on kyseessä. Kun projekti on valmis seuraa loppuraportointi. Saat palveluntarjoalta loppuraportin, josta ilmenee mihin rahoitus on käytetty ja toteutuiko projekti suunnitellusti. Loppuraportointi tehdään Business Finlandin asiointipalvelussa. Siellä vastaat muutamaan kysymykseen. Lisäksi liität mukaan palveluntarjoajan loppuraportin ja laskun sekä kuitin maksetusta laskusta. Jos kaikki on kunnossa saat rahat yrityksen tilille noin viikossa.  

Helppoa, eikö? Sitten vain rahoitusta hakemaan!

Pohditko saisiko sinun yrityksesi rahoitusta? Tarjoan 45 min. maksuttoman konsultaatiopuhelun. Puhelu ei sido tai velvoita sinua mihinkään.

 

 

Liity sisäpiiriin!

Sisäpiirissä saat bisnesvinkkejä ja ihania valmennusharjoituksia sähköpostiisi.

En spämmää sinua, eikä tietoja luovuteta kolmansille osapuolille. Sisäpiirivinkkien tilaus on maksutonta, eikä sido sinua mihinkään. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.