Mitä on yrittäjyys ja mitä se vaatii?

yrittäjyys Apr 20, 2023

Lyhyesti yrittäjyys on sitä, että teet sitä, missä olet todella hyvä ja saat siitä rahaa. Yrittäjyys on sitä, että työllistät itsesi ja mahdollisesti muitakin. Yrittäjyys edellyttää luovaa ajattelua, riskinottoa, liiketoimintasuunnitelman kehittämistä, rahoituksen hankkimista ja liiketoiminnan johtamista sekä hyvää yhteistyöverkostoa.

Yrittäjyys on parhaimmillaan sitä, että voi olla oman elämänsä Boss ja toteuttaa unelmiaan

Yrittäjä on henkilö, joka perustaa yrityksen ja johtaa sitä. Aina yrittäjä ei kuitenkaa ole paras henkilö johtamaan omaan yritystään. Joskus yrittäjän on parempi keskittyä omaan ydinosaamiseensa ja ulkoistaa johtaminen vaikkapa yhtiökumppanille. Yrittäjä ottaa vastuun yrityksen menestyksestä ja kehityksestä. Menestyvä yrittäjä on innovatiivinen ja valmis ottamaan riskejä uusien ideoiden toteuttamiseksi ja uusien markkinoiden valloittamiseksi. Yrittäjällä on hyvä olla niin sanottua hulluutta ja rohkeutta sopivassa mittakaavassa. Uskoa omaan itseään ja yritykseen, määrätietoisuutta, energiaa ja periksiantamattomuutta.

Usein sanotaan, että pienyrittäjät ovat tämän maan selkäranka. Yrittäjyys on tärkeä osa taloutta, sillä se luo uusia työpaikkoja, edistää talouskasvua ja innovaatioita sekä parantaa yhteiskunnan elämänlaatua. Aina yritys ei kuitenkaan työllistä suurta määrää ihmisiä, vaan yrittäjä luo työpaikan itse itselleen.

Yrittäjyys vaatii monia taitoja ja ominaisuuksia menestyäkseen. Tässä 10 ominaisuutta, joita yrittäjä tarvitsee:

  1. Luovuus ja innovatiivisuus: Yrittäjän on oltava luova ja kekseliäs, jotta hän pystyy kehittämään uusia tuotteita, palveluita tai liiketoimintamalleja, jotka erottuvat kilpailusta. 

  2. Yrittäjällä tulee olla kyky kehittää toimintaa tarvittaessa sekä päästää irti toimimattomista asioista.
  3. Liiketoimintaosaaminen: Yrittäjän on ymmärrettävä liiketoiminnan perusteet, kuten markkinointi, rahoitus, henkilöstöhallinto, tuotanto ja logistiikka, jotta hän pystyy suunnittelemaan ja johtamaan yritystään tehokkaasti. Osan asioista voi ulkoistaa hyville ja luotettavilla yhteistyötahoille.

  4. Riskinottohalukkuus: Yrittäjyys liittyy usein riskinottoon, joten yrittäjän on oltava valmis ottamaan riskejä ja tekemään päätöksiä epävarmassa tilanteessa. 

  5. Epävarmuuden sietäminen: etenkin alkuvaiheessa kaikki on usein epävarmaa, joten yrittäjällä tulee olla kyky sietää epävarmuutta ja pystyä toimimaan siitä huolimatta.
  6. Sitoutuminen: Yrittäjän on oltava sitoutunut yrityksensä menestykseen ja valmis tekemään töitä sen eteen pitkäjänteisesti. Yrittäjällä on hyvä olla taito katsoa asioita pidemmällä aikavälillä.

  7. Rahoitus: Yrittäjän on hankittava tarvittavat resurssit, kuten pääoma ja lainat, jotta hän pystyy käynnistämään ja ylläpitämään liiketoimintaansa. Alkurahoitukseen voi myös riittää starttiraha tai omat henkilökohtaiset säästöt.

  8. Kyky sopeutua muutoksiin: Yrittäjän on oltava joustava ja sopeutuvainen, jotta hän pystyy reagoimaan nopeasti muuttuviin markkinaolosuhteisiin ja asiakkaiden tarpeisiin.

  9. Verkostoituminen: Yrittäjän on luotava vahvoja suhteita asiakkaisiin, toimittajiin, sijoittajiin ja muihin sidosryhmiin, jotta hän pystyy kasvattamaan liiketoimintaansa ja saamaan tarvittavaa tukea ja apua.

  10. Brändäys: Yrittäjän / yrityksen pitää brändätä itsensä hyvin, jotta ihmiset tietävät olemassa olosta ja voivat ostaa yrityksen tuotteita/ palveluita. 

Nämä ovat vain joitakin esimerkkejä yrittäjyyden vaatimuksista. On hyvä muistaa, että yrittäjyys vaatii myös paljon kovaa työtä, sinnikkyyttä ja kykyä oppia virheistä. Yrittäjiksi lähtevät yleensä päämäärätietoiset ihmiset, jotka ovat idearikkaita ja heillä on jotain erityisosaamista. Yrittäjyys vaatii myös joskus luovuttamista eli jos jokin homma ei toimi tai ole kannattava on siitä osattava päästää irti ja kehitettävä muuta. Suurin virhe, mitä yrittäjä voi tehdä on pitää kiinni kannattamattomasta toiminnasta. Suomessa pelätään epäonnistumista ylikaiken. Epäonnistuminen ei ole heikkoutta tai tarkoita, että olisit huono, oikeastaan se ei tarkoita edes, että sinä olisit epäonnistunut. Testasit jotain, joka ei toiminut ja siinä se. On fiksumpaa pistää homma pakettiin ja yrittää jotain muuta, kuin väkisin taistella täysin kannattamattoman asian kanssa. 

 Yrittäjyys on hyvin suunniteltuna ja oikein toteuttuna todella mahtavaa. Sillä pystyt luomaan itsellesi hyvän elintason, eikä sinun tarvitse tanssia muiden pillin mukaan. 

Kiinnostaako yrittäjyys? Tule mukaan Menestyvä yrittäjä valmennukseen! Lue lisää valmennuksesta klikkaamalla tästä!

Liity sisäpiiriin!

Sisäpiirissä saat bisnesvinkkejä ja ihania valmennusharjoituksia sähköpostiisi.

En spämmää sinua, eikä tietoja luovuteta kolmansille osapuolille. Sisäpiirivinkkien tilaus on maksutonta, eikä sido sinua mihinkään. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.