Miten pääsen eroon huijarisyndroomasta?

huijarisyndrooma pelot uskomukset yrittäjyys Apr 18, 2023
 

Oletko sinäkin yksi huijareista? 

Huijarisyndrooma (engl. impostor syndrome) on psykologinen ilmiö, jossa henkilö tuntee olevansa petkuttaja tai huijari omassa elämässään tai työssään, vaikka todellisuudessa hänellä on tarvittavaa osaamista ja kokemusta tehtävän hoitamiseen. Henkilö voi kokea, että hänen menestyksensä johtuu pelkästään onnesta tai muiden tuurista, eikä omasta kyvystä tai kovasta työstä.

Huijarisyndroomaa esiintyy usein henkilöillä, jotka ovat saavuttaneet huomattavaa menestystä urallaan, mutta myös opiskelijoilla, aloittelevilla ammattilaisilla ja muilla elämänalueilla menestyvillä henkilöillä. Se voi vaikuttaa itsetuntoon ja joissakin tapauksissa se voi johtaa stressiin ja ahdistukseen. Huijarisyndrooma voi jopa lamauttaa ja estää tekemästä asioita. Esimerkiksi se voi estää unelmien toteuttamisen, näkyväksi tulemisen tai sen, ettei uskalla pyytää arvoisiaan palkkioita omasta työstään. 

Huijarisyndroomaa vaivaa monia iästä ja sukupuolesta riippumatta. Eniten huijarisyndroomaa kuitenkin esiintyy naisilla. Esimerkiksi työelämässä nainen voi olla koulutetumpi ja pätevämpi kuin mies, mutta silti hänen palkkansa ja työnsä on huonompi, kuin miehen. 

Yrittäjistä huijarisyndroomaa vaivaa noin 50%. Tämä aiheuttaa sen, ettei uskalleta tulla näkyväksi ja kertoa omista palveluista / tuotteista. Haalitaan kokoajan vian lisää tutkintoja, kurssseja, sertifikaatteja ja lykätään aloittamista. Lisäksi huijarisyndrooma ilmenee myös siinä, ettei uskalleta hinnoitella itseään kunnolla eli pyydetään alihintaa, kun uskotaan, ettei kukaan osta tai en ole riittävän pätevä pyytämään enemmän rahaa palveluistani. Tämä puolestaan aiheuttaa sen, että kitkutellaan köyhyysrajalla, eikä yritystoiminta ole taloudellisesti kannattavaa. Kysy itseltäsi ketä huijarisyndroomani palvelee? Huijarisyndrooma sabotoi sinua jatkuvasti alitajuisesti ja estää menestymästä ja toteuttamasta unelmia. 

 

Miten huijarisyndrooma syntyy?

Huijarisyndrooman syntyyn vaikuttavat useat erilaiset tekijät, kuten kasvatus, koulutus, yhteiskunnalliset odotukset ja henkilökohtaiset kokemukset. Huijarisyndroomaan syntyyn voi vaikuttaa jokin näistä:

 1. Korkeat odotukset: Yksilö saattaa kokea paineita menestyä ja täyttää korkeat odotukset, jotka ovat voineet tulla esimerkiksi vanhemmilta, sukulaisilta, ystäviltä tai yhteiskunnalta.

 2. Koulutuksen vaikutus: Opiskelijat ja ammattilaiset saattavat kokea huijarisyndroomaa, koska he tuntevat, että heidän koulutus ei ole riittävää tai että he eivät ole yhtä päteviä kuin muut saman alan ammattilaiset.

 3. Henkilökohtaiset kokemukset: Aiempi epäonnistuminen tai huono palaute voi vaikuttaa huijarisyndrooman syntymiseen. Yksilö voi kokea, että hänen menestyksensä on pelkkää onnea ja että epäonnistuminen on todiste hänen kyvyttömyydestään.

 4. Itsensä vertailu muihin voi vaikuttaa huijarisyndrooman syntymiseen. Yksilö saattaa ajatella, että muut ovat parempia ja pätevämpiä kuin hän, ja että hän on vain onnekas saadessaan menestystä.

 5. Vähemmistöryhmiin kuuluminen: Ihmiset, jotka kuuluvat vähemmistöryhmiin, saattavat kokea huijarisyndroomaa yhteiskunnan asettamien stereotypioiden ja paineiden takia.

  On tärkeää ymmärtää, että huijarisyndrooma ei ole henkilökohtainen vika tai epäonnistuminen, vaan se on yleinen ja ymmärrettävä reaktio ympäristön ja henkilökohtaisten tekijöiden paineisiin. Kun ymmärrät huijarisyndrooman syitä, voit käsitellä tunteitasi ja kehittää itsellesi sopivia toimintamalleja ja harjoituksia sen voittamiseksi.

 

Miten päästä eroon huijarisyndroomasta?

Huijarisyndrooman hoitoon voi kuulua terapia ja /tai henkilökohtainen valmeja, itsensä kehittäminen ja positiivisen palautteen vastaanottaminen. On tärkeää ymmärtää, että monilla ihmisillä on samanlaisia tunteita, ja että menestyksen saavuttaminen vaatii usein kovaa työtä ja omistautumista, ei pelkästään onnea tai sattumaa.

Huijarisyndroomasta voi päästä eroon useilla eri tavoilla. Tässä on joitakin tapoja, joilla voit yrittää lievittää huijarisyndroomaa:

 1. Puhu siitä: On tärkeää tunnistaa kärsivänsä huijarisyndroomasta ja sanoa se ääneen ainakin itselle. Voit saada helpotusta myös, jos kerrot siitä muille ja löydät vertaistukea.

 2. Hyväksy onnistumisesi: Muistuta itseäsi, että olet saavuttanut tavoitteitasi ja menestynyt syystä. Analysoi, mitkä tekijät ovat johtaneet menestykseesi.

 3. Muista, että virheet ovat osa prosessia: Ymmärrä, että kaikki tekevät virheitä ja että virheistä oppiminen on tärkeää.

 4. Ole armollinen itsellesi: Älä aseta itsellesi liian suuria odotuksia ja ole realistinen. Hyväksy, että sinulla on vahvuuksia ja heikkouksia. Kaikilla ihmisillä on vahvuuksia ja heikkouksia.

 5. Harjoittele itsetutkiskelua: Mieti, mikä saa sinut tuntemaan olosi huijariksi. Kirjoita ylös ajatuksiasi ja tunteitasi, ja analysoi niitä. Jos yksin analysointi on vaikeaa ota avuksi terapeutti tai ratkaisukeskeinen valmentaja tai NLP valmentaja.

 6. Keskity prosessiin, ei lopputulokseen: Kun asetat tavoitteita, keskity siihen, mitä tarvitset tehdäksesi tavoitteen saavuttamiseksi, eikä vain lopputulokseen.

 7. Hae tukea terapiasta: Jos huijarisyndrooma vaikuttaa vakavasti elämääsi, harkitse terapiaa tai valmentajan hankkimista. Terapeutin / valmentajan kanssa voit käsitellä tunteitasi, työstää uskomuksiasi, vapautua peloistasi ja kehittää itseäsi.

 8. On tärkeää muistaa, että huijarisyndroomasta voi päästä eroon, mutta se vaatii työtä ja kärsivällisyyttä. Hyväksy itsesi sellaisena kuin olet, ja pyri kehittymään jatkuvasti.

  Jos olet yrittäjä ja haluat päästä eroon huijarisyndroomastasi tule mukaan Menestyvä yrittäjä valmennukseen. Valmennus sisältää mentaalivalmennusta, jossa vapaudut sinua estävistä/rajoittavista uskomuksista, peloista sekä huijarisyndroomasta. Lisäksi saat toimvaksi testattua bisnesstrategiaa. Näiden avulla luot itsellesi ihanan unelmien elämän yrittäjänä. Lue lisää valmennuksesta klikkaamalla tästä.

Liity sisäpiiriin!

Sisäpiirissä saat bisnesvinkkejä ja ihania valmennusharjoituksia sähköpostiisi.

En spämmää sinua, eikä tietoja luovuteta kolmansille osapuolille. Sisäpiirivinkkien tilaus on maksutonta, eikä sido sinua mihinkään. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.